Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (4 Τόμοι - Πλήρες έργο)Συγγραφέας: Pouqueville, François - Charles - Hughes - LaurentΕκδοτικός οίκος: ΤΟΛΙΔΗΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ, Επανάσταση του 1821, Γαλλία

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (4 Τόμοι - Πλήρες έργο)
Τελική Τιμή:100.00€

Αθήνα 1994-1997, εκδ. Συλλογή - Αφού Τολίδη, όλοι οι τόμοι άκοποι, σελ. 464+336+480+480

ΗΠΕΙΡΟΣ
(. . .) Βρέθηκα μπροστά σ' ένα εξαίσιο θέαμα που παρουσίαζαν τα μικρά χωριουδάκια, καθώς τα φώτιζε ανεπαίσθητα το αχνό πρωινό φως, το συμπλήρωναν τα νερά των καταρρακτών, που ξεπηδούσαν από τα βουνά, αλλά και τα ασημένια ποταμάκια, που πρόβαλλαν μέσα από τα πυκνά και σκοτεινά δάση του Πιζαριού και του Στεπεζιού. Καθώς προχωρούσα μέσα σε μια πλούσια φύση, οι εικόνες γίνονταν όλο και πιο γοητευτικές. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο Γάλλος διπλωμάτης, περιηγητής και ιστοριογράφος Φραγκίσκος Κάρολος Ούγγος Λωράν ντε Πουκεβίλ (1770-1838), ενώ σπούδασε ιατρική στο Παρίσι, αφιέρωσε τη ζωή του αποκλειστικά στην συγγραφή έργων για τον τόπο μας: "Ταξίδι στην Ελλάδα" (1820), "Ιστορία της αναγέννησης της Ελλάδας" (1824), "Ιστορία και περιγραφή της Ελλάδας" (1835) κ.ά.

Με άμεσο κίνδυνο της ζωής του (από τους ληστές των ορέων και τις αυθαιρεσίες των τοπικών τουρκικών αρχών), περπάτησε κυριολεκτικά όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα, παρατηρώντας και καταγράφοντας τα πάντα: διαμόρφωση του εδάφους, πανίδα και χλωρίδα, αγροτικές καλλιέργειες, εμπόριο, επαγγέλματα, αριθμητικό δυναμικό και εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού, ήθη και έθιμα των κατοίκων, ακόμη και αποστάσεις σε ώρες και λεπτά μεταξύ των διαφόρων οικισμών. Οπωσδήποτε, μέσα στον πακτωλό των πληροφοριών δεν είναι όλα αξιόπιστα. Υπάρχουν σ' αυτόν υπερβολές, παρεκβάσεις και υποκειμενισμοί, για να μην πούμε μεροληπτικές κρίσεις. Γενικά, όμως, είναι μια πλούσια πηγή γνώσεων για την Ελλάδα της τουρκοκρατίας, παραμονές της Εθνεγερσίας. Ο συγγραφέας αποδεικνύεται προικισμένος ιστοριοδίφης με επιστημονική περιέργεια και δημιουργική φαντασία, με λογοτεχνικό ταλέντο.
Με τις συχνές αναφορές του στην αρχαιότητα, ο Πουκεβίλ επισημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, την ελληνικότητα της τουρκοκρατούμενης τότε γης των προγόνων μας. Άλλωστε, το έργο του, σχεδόν στο σύνολο του, αποτέλεσε θερμή συνηγορία υπέρ του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας και ενίσχυσε το ρεύμα του φιλελληνισμού.
Προφανώς, οι προαναφερόμενοι λόγοι είναι υπεραρκετοί να δικαιώσουν την έκδοση του έργου του σε φροντισμένη μετάφραση. (αντί προλόγου)

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Στην ιστορία του ευρωπαϊκού περιηγητισμού και δη σ' εκείνη που κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο έχει ως "αντικείμενο" τις "ελληνικές χώρες" και την κυρίως Ελλάδα, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Γάλλος Φραγκίσκος Πουκεβίλ (1770-1838), ένας άνθρωπος που βρέθηκε και κινήθηκε στα ελληνικά εδάφη, όχι από "φιλελληνικό τυχοδιωκτισμό", αλλά από πραγματικό ερωτικό πάθος προς τους ανθρώπους αυτούς, τους νεο-Έλληνες, που πρωτογνώρισε στην Τρίπολη του Μοριά, όταν τον φυλάκισαν εκεί οι Τούρκοι, στους οποίους τον είχαν παραδώσει Αλγερινοί πειρατές. Μετέσχε ως γιατρός σε επιστημονική αποστολή, η οποία παρακολούθησε την εκστρατεία του μεγάλου Ναπολέοντα στην Αίγυπτο, και κατά την επιστροφή του στη Γαλλία συνελήφθη από Αγλερινούς πειρατές, οι οποίοι τον αιχμαλώτισαν και στη συνέχεια παρέδωσαν στον βαλή του Μοριά, Μουσταφά πασά, στου οποίου την αυλή επί δέκα μήνες προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες. Αργότερα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και φυλακίστηκε για τρία χρόνια (1798-1801), διάστημα κατά το οποίο έμαθε τη νέα ελληνική γλώσσα, σπουδάζοντας στη συνέχεια τα νεοελληνικά ήθη και τα έθιμα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. [...]
Ο Φραγκίσκος Πουκεβίλ (Francois - Charles - Hughes - Laurent Pouqueville) είχε κάτι από τους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς και γεωγράφους - περιηγητές, όπως ο Ηρόδοτος και ο Στράβωνας, γι' αυτό και κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του κατέγραφε "φωτογράφιζε" λεπτομέρειες τεκταινομένων στην Ελλάδα που οι αισθήσεις και η λογική του συνελάμβαναν, συσχετίζοντας όλο αυτό το πλούσιο υλικό με το ένδοξο παρελθόν. Όμως, η διερευνητική του ματιά εισχωρούσε σε κοινωνιολογικές και πολιτικές διεργασίες, τις οποίες ψύχραιμα ανέλυε μετά από προσεχτική μελέτη, για να οδηγηθεί στα δικά του συμπεράσματα. [...] (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 

Ενώ επέστρεφε στη Γαλλία από την Αίγυπτο όπου, από επιστημονικό ενδιαφέρον, ακολούθησε τον Ναπολέοντα στην εκστρατεία του το 1798, ο Γάλλος γιατρός Francois-Charles-Hughes-Laurent Pouqueville (17700 - 1838) πιάστηκε αιχμάλωτος από Αλγερινούς πειρατές στις ακτές της Καλαβρίας, κι αφού πρώτα οδηγήθηκε αλυσοδεμένος στην Πύλο, φυλακίστηκε κατόπιν στην Τριπολιτσά. Ωστόσο, χάρη στις υπηρεσίες που πρόσφερε στους Τούρκους ως γιατρός, κατόρθωσε ν' αποκτήσει, στο διάστημα της δεκάμηνης παρουσίας του στην Πελοπόννησο, κάποια σχετική ελευθερία κινήσεων, κι αυτό του έδωσε την ευκαιρία να κάνει τις πρώτες του παρατηρήσεις καθώς κι ένα προσχέδιο των μελετών του πελοποννησιακού περιβάλλοντος. [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Δερβενοχώρια ή χωριά του Ισθμού
Έκταση της επαρχίας Κορίνθου
Άργος
Ερείπια της Τίρυνθας
Επισήμανση της οδού που οδηγεί από το Άργος στην Κυνουρία ή επαρχία του Αγίου Πέτρου
Η προέλευση του Αγγελώνα
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΠΕΜΠΤΟ
Ο δρόμος από το Άργος στον Άγιο Γεώργιο
Φλιασία
Στυμφαλίδα
Ένδειξη των αποστάσεων από το Φενεό ως τον καταρράκτη της Στυγός, τον επονομαζόμενο Μαυρόνερο
Καλάβρυτα, το φρούριο των Φράγκων
Χειμώνας του 1816
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ
Αρχαίες και σύγχρονες υποδιαιρέσεις αυτής της επαρχίας
Ο δρόμος από το Αλή Τσελεπή στη Γαστούνη
Ο δρόμος από τη Γαστούνη στον Πύργο
Πύργος
Η διαδρομή από τον Πύργο στην Ολυμπία
Έκταση της Πισάτιδας
Αναχώρηση από τη Μοίρακα
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο όρος Φολόη και τον Ερύμανθο
Αναχώρηση από τη μονή των Αγίων Θεοδώρων
Η διαδρομή από τα Καλάβρυτα στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ
Υδρογραφία του Αλφειού
Παρρασία, η σημερινή επαρχία Φαναρίου
Ιστορική επισκόπιση
Η αντίστροφη διαδρομή από το Λεοντάρι προς το Μυστρά
Ιστορική ανασκόπιση
Ανατολική Μάνη
Δυτική Μάνη
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΟΓΔΟΟ
Τριφυλία
Αρκαδία
Οι πηγές του Πάμισου
Ανδρούσα
Κολλωνίς, η σημερινή Κορώνη 


 

Κατάσταση: ΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ